Wandelen terwijl je zorg draagt voor onze planeet

05-03-2020

Elke sportclub of sporter kan zijn of haar ecologische voetafdruk verkleinen en met gerichte acties positief bijdragen aan het milieu. Wandelen terwijl je voor onze planeet zorgt is de boodschap die Wandelsport Vlaanderen vzw en haar partner Vayamundo uitdragen. Door onderstaande kleine aandachtspunten in gedachten te houden, kun je de CO2-uitstoot tijdens je wandelactiviteiten beperken. Draag je samen met ons bij?

1. Kies de dichtstbijzijnde wandelactiviteit

Zo leg je geen onnodige kilometers af. Heb je toch je zinnen gezet op een verder weg gelegen wandelactiviteit? Carpool dan met andere leden of bekijk hoe je je traject tussen je woning en de startlocatie kunt optimaliseren. Ga met het openbaar vervoer. Of neem anders de elektrische fiets! Een mooie manier om rustig op te warmen. Alle informatie over wandelorganisaties dichtbij of ver weg vind je op www.walkinginbelgium.be

2. Zet thuis de verwarming lager terwijl je wandelt

Doe je mee aan de Flanders Trails? Als je het huis uit gaat voor een lange wandeling (2-3u), is het de moeite waard om de thermostaattemperatuur aan te passen en je verwarming naar 16-17 °C te verlagen. Lager dan 16 °C heeft geen zin, want dan koelen de muren te sterk af en moet je extra stoken om je huis 4 uur later weer op te warmen.

3. Koop duurzame wandelschoenen en -kledij

Goede wandelschoenen zijn onmisbaar voor wie wil wandelen. Maar de productie van een wandelschoen kan een CO2-uitstoot van meer dan 10 kg veroorzaken. Dat is evenveel als een ouderwetse gloeilamp van 100 W die je een week lang laat branden, aldus een studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Er zijn meerdere merken die duurzame materialen voor hun wandelschoenen gebruiken in plaats van kunststof op basis van aardolie.

Let op de samenstelling van je sportmateriaal en kies voor wandelkledij met een certificering en/of ecolabel. Onder meer Timberland, Vaude , Fjällräven en Patagonia zijn gerenommeerde merken die bijdragen tot de ecologische voetafdruk. Wist je trouwens dat maar liefst 23% van de consumenten op zoek is naar milieuvriendelijke kleding? Word jij één van hen?

4. Maak je eigen energierepen

Vermijd verpakkingsmateriaal en geïmporteerde industrieproducten en maak je eigen energierepen op basis van gedroogd fruit, granen, honing en cacaopoeder. Koop je ingrediënten liefst in bulk en kies voor lokale producten. Op het internet zijn volop recepten te vinden voor zachte of krokante energierepen. De populaire Dagelijkse Kost kok Jeroen Meus heeft zo zijn eigen recept.  Ook gels en dranken kun je zelf klaarmaken. Drink ze uit een herbruikbare drinkfles van roestvrij staal (geen plastic).

5. Blijf op de paden

Hou je van wandelen, trekking of bergbeklimmen? Blijf op de paden, hoe aantrekkelijk de omgeving er ook uitziet. Op die manier bescherm je het ecosysteem. Laat onderweg ook geen etensresten achter en probeer geen dieren te lokken met voedsel. Dit voedsel kan gevaarlijk zijn voor wilde dieren en hun eetpatroon kan erdoor verstoord raken. Als je rustig en stil blijft, kom je zeker en vast plaatselijke diersoorten tegen.

6. Neem een milieuvriendelijke douche na het intens wandelen

Na de lichaamsbeweging is het tijd voor een douche. Maar niet langer dan 5 minuten: houd je waterverbruik onder controle. Gebruik ook zeep, deodorant en shampoo in vaste vorm. Zo voorkom je niet alleen lekkage in je sporttas, maar weet je ook zeker dat je 100% natuurlijke ingrediënten in handen hebt. Dat is goed voor je lichaam en voor de planeet!

7. Vermijd wegwerpplastic, ook tijdens het wandelen

Tijdens de Wandelsport Vlaanderen Challenges (lange afstandstochten van 42 km of meer) verbruik je al gauw 2 of 3 plastic bekertjes of zelfs meerdere kleine waterflesjes. Gelukkig valt in de wandelwereld een bewustwording waar te nemen als het gaat om het vermijden van afval.  Meer en meer worden herbruikbare bekers gebruikt.

Bron :  Sweet & Smart Home from Engie.be