Drink kraantjeswater

31-10-2019

Verander de wereld! Onderwerpen als natuurbehoud, klimaatverandering, eerlijke handel, dierenwelzijn en milieu zijn de dag van vandaag hot items. Jongeren schreeuwen om aandacht voor een betere wereld, de media gaat er aardig in mee. Ook de bedrijfswereld zet meer en meer in op duurzaamheid. En daar is helemaal niks mis mee. Ergens hebben we allemaal wel de neiging om ons steentje bij te dragen, duurzaam om te gaan met onze kwetsbare wereld. De vraag is vaak: hoe begin ik eraan?

Duurzaamheid

Duurzame doelen stellen is goed en is misschien gemakkelijker dan het lijkt. Zonder grote inspanningen of gekke dingen te doen kan je reeds een stap in de juiste richting zetten, want duurzaamheid begint in feite bij jezelf en in kleine stapjes. Op een vrij eenvoudige manier kan je bijdragen tot de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Thuis is de eerste stap

En hiermee bedoelen we niet door te kijken naar de populaire televisieserie op één. Er ooit al eens bij stilgestaan dat we in België maar liefst 1 miljoen liter water per dag uit plastic flessen drinken? Dit terwijl we die plastic flesjes kunnen vermijden door onze eigen duurzame fles bij te vullen. We geven toe, de verleiding is heel groot. Automaten in de sportclub, op het werk, onderweg nodigen uit om vlug een plastic flesje water te halen. Thuis hebben we ongetwijfeld wel allemaal dergelijke flesjes staan. En dit terwijl ons kraantjeswater gewoon perfect drinkbaar en van topkwaliteit is!

Waterweetjes

Jammer genoeg hebben we vaak een verkeerd beeld over kraantjeswater. Het kan toch niet dat ons kraantjeswater minstens zo zuiver is als bron- of flessenwater. En met datzelfde water spoelen we ons toilet door, nemen we een douche... Ook al denk je van niet, ons kraantjeswater is van topkwaliteit. Waarom zouden we dan nog plastiek flesjes water kopen ? Met deze 5 waterweetjes willen we je overtuigen:

  • België behoort wereldwijd tot de grootste drinkers van flessenwater ter wereld. Inderdaad iedere dag consumeren we maar liefst 1 miljoen liter water uit plastic flessen.
  • Wie kraantjeswater drinkt in plaats van flessenwater bespaart jaarlijks 200 à 300 euro per persoon
  • Voor 1 plastic flesje water is er 0,25 liter aardolie nodig. Ja, jullie lezen goed ... aardolie in jullie flesje water ! Dit zorgt dat er 500 keer meer CO2-uitstoot veroorzaakt wordt bij de productie.
  • Kraantjeswater is milieuvriendelijk. Geen verpakking , geen transport ... het komt gewoon bij je thuis uit de kraan.
  • Kraantjeswater het strengst gecontroleerde voedingsmiddel is. Het wordt op meer dan 45 kwaliteitseisen gecontroleerd ! Om te garanderen dat het kraantjeswater proper uit de kraan loopt wordt chloor gebruikt. Maar dit is geen reden om naar flessenwater te grijpen. Laat je glas kraantjeswater een paar minuten staan, zo verdampt het chloor vanzelf.

Misschien wil je meer doen dan alleen maar je waterkraan te openen? Supergoed idee ...

  • 22 maart is de internationale dag in het teken van water . De Wereldwaterdag vestigt je aandacht op de impact van water op ontwikkeling en op het belang van water als gemeenschappelijk goed.
  • Onderteken als organisatie het charter van drinkKraantjeswater . Het project kan rekenen op de steun van Herman Verbruggen.